KREDİ ÇIKARMA

MENÜ

Gelir vergisi hakkında bilmeniz gerekenler

Gelir vergisi, gelir elde eden bireylerin kazançları üzerinden alınan bir vergidir. Mal satışı, serbest meslek faaliyetleri, menkul değerlerin alım-satımından elde edilen gelirler ve gayrimenkul gelirleri gibi gelir kaynakları gelir vergisine tabi tutulur. Gelir vergisi, gerçek kişilerin elde ettikleri gelirlerden alınır.
 
Gelir vergisi hesaplanırken genellikle gelir dilimleri ve vergi oranları kullanılır. Gelirin belirli bir miktarı için düşük bir oranda vergi alınırken, gelir miktarı arttıkça vergi oranı da yükselir. Gelir vergisi beyannamesi ile gelirin miktarı ve kaynakları bildirilir ve vergi matrahı üzerinden hesaplama yapılır. Ödemeler genellikle yıllık olarak yapılır, ancak ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
 
Gelir vergisi, bir ülkenin kamu harcamalarını finanse etmek ve toplumsal dengeyi sağlamak amacıyla kullanılır. Vergi mükellefleri, vergi yükümlülüklerini yerine getirerek devlete destek sağlarlar.
 

Gelir Vergisi Beyannamesi

Gelir vergisi beyannamesi, kişilerin elde ettikleri geliri gösteren belgedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, genellikle her yıl Nisan ayına kadar beyannamelerin sunulması için süre belirler.
 
Vergi beyannamesine tabi olan ve geliri sadece gayrimenkul kira geliri olan vergi mükelleflerinden aşağıdaki durumlarda yıllık gelir beyannamesi istenir:
  • Bir yıl içinde elde edilen toplam konut kira geliri 5.400 TL'yi aşıyorsa,
     
  • İşyeri ve dükkân kira geliri üzerinden vergi kesintisi yapılmışsa,
     
  • Beyan edilen kira geliri brüt tutarı 40.000 TL'yi aşıyorsa.
Bu sınırlar her yıl değişebilir, bu nedenle güncel sınırları öğrenmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın web sitesinde duyurular bulunmaktadır.
 
Gelir vergisi beyannamesi, mükelleflerin gelirlerini ve gelir kaynaklarını doğru bir şekilde beyan etmelerine olanak tanır. Beyanname üzerindeki bilgilere göre gelir vergisi hesaplanır ve ödeme süreci başlatılır.
 

Beyannameler nasıl verilir?

Yıllık gelir vergi beyannameleri, doğrudan vergi dairelerine elden teslim edilebilir. Vergi dairelerine gidemiyorsanız, posta yoluyla da beyannamenizi gönderebilirsiniz. Beyannameler, vergi mükelleflerinin bağlı olduğu (ikamet ettiği) vergi dairelerine teslim edilmelidir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan bir hizmet olan "gib.gov.tr" web sitesi üzerinden Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla da vergi beyannamesi beyanında bulunabilirsiniz.
 
Ayrıca, elektronik beyanname gönderme ve aracılık yetkisi olan serbest muhasebeci mali müşavirler aracılığıyla da beyannamenizi iletebilirsiniz. Vergi beyannamesini posta yoluyla gönderecekler için bir uyarı yapmak gerekirse, normal yani adi posta ile gönderirseniz, vergi beyannamenizin postaya verildiği tarih değil, postanın ilgili vergi dairesine ulaştığı tarih dikkate alınır. Taahhütlü posta gönderme yöntemini seçerseniz, vergi beyannamesinin postaya verildiği tarih değil, postanın vergi dairesinde ulaştığı tarih göz önünde bulundurulur.
 
Vergi beyannamesini sunduktan sonra vergi ödemelerinizi, anlaşmalı tüm bankalardan ve vergi dairelerinden yapabilirsiniz. Ayrıca Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet üzerinden beyan edilen ücret, kira, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlar nedeniyle kaynaklanan gelir vergilerini anlaşmalı banka ve kredi kartıyla internet servisi üzerinden ödeyebilirsiniz.
 
Kira geliri elde eden 60 yaş üstü mükellefler, engelli olduğu için veya hastalık nedeniyle vergi dairesine gitmede zorluk yaşayan mükelleflere yardımcı olmak için ev adreslerine gidilerek vergi beyannamelerinin doldurulmasına yardımcı olunur. Bu hizmetten yararlanmak için vergi mükelleflerinin Vergi İletişim Merkezi Alo 189'u arayarak randevu talebinde bulunmaları gerekmektedir.
 

Ücret geliri için kimler beyanname verecek?

Genel olarak, gelir vergisi kanunu gereği elde edilen ücret gelirlerinin vergilendirilmesi, işverenler tarafından hizmet karşılığında veya nakden ödeme yapıldığı sırada tevkif suretiyle gerçekleştirilirken, belirli limitlere ve şartlara tabi olarak yıllık beyanname verme zorunluluğu ortaya çıkar.
 
Vergi mükellefiyeti kaydı olan ya da ilk kez mükellefiyet kaydı açtırmak zorunda olan ücret geliri sahipleri, bir önceki yılda elde ettikleri gelirler için yıllık beyanname vermeleri gerekmektedir. Ücret gelirlerinde gayrimenkul veya menkul sermaye iratları için belirli istisna tutarları bulunmadığından, ücret beyanı sınırlarının aşılması durumunda tüm gelirin beyan edilmesi gerekmektedir.
 
Bir önceki takvim yılına ait ücret gelirleri üzerinden yapılan Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet üzerinden veya mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine elden başvuruda bulunarak yapılabilir. Ayrıca, tahakkuk eden gelir vergisi tarihler arasında belirlenen taksitler halinde ödenebilir.
 
2019 yılında birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirleri için yıllık beyanname verme gerekliliğini etkilemeyen bir düzenleme yapılmıştır. Aynı şekilde, bir işverenden alınan ücretlerin vergi tarifesinin dördüncü diliminde belirtilen tutarı aşması durumunda da ücret geliri beyannamesi verme zorunluluğu olmayacaktır.
  • Birden fazla işverenden elde edilen ve tevkifat yapılan ücretlerden, sonraki işverenden elde edilen ücretin toplamı 40.000 TL'yi aşan ücretli çalışanlar,
     
  • Yabancı bir ülkedeki işverenden ücret alan çalışanlar,
     
  • İstisnalardan yararlanamayan konsolosluk memurları ve yabancı elçilik çalışanları,
     
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yıllık beyannameyle bildirilmesi gereken ücret ödemeleri yapanlar,
Ücretlerine vergi tevkifatı yapılmayan diğer ücretliler yıllık beyannamede bulunması gereken gelir elde edenler arasında yer almaktadır.
 
Yıllık beyannameyle beyan eden ve engelli bireyleri bakmakla yükümlü olan kişiler, beyanda bulunarak engellilik indiriminden faydalanabilirler.
 
Bahsedilen ücret tutarları yıllık olarak değişebilir ve Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi web sitesinde güncel olarak duyurulmaktadır.
 
Bankalardan kredi çekmek istediğinizde red alıyorsanız, acil krediye ihtiyacınız varsa. Banka şubelerine gitmeden anında kredi başvurusu yapın. Kredi başvurunuz en kısa sürede onaylansın. HIZLI KREDİ BAŞVURU FORMU
Senetle kredi verme işlemi nasıl gerçekleşir?
Senetle kredi verme işlemi nasıl gerçekleşir?
Ticari işlemler sıklıkla nakit para kullanımını gerektirmez ve bu nedenle senetler, özellikle nakit ihtiyaçlarını..
Yılbaşı kredisi veren bankalar
Yılbaşı kredisi veren bankalar
Yılbaşı kredisi, bankaların yıl sonu yaklaşırken sunduğu geçici bir fırsat olarak..
Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler
Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler
Her günün aynı monotonluğundan sıkılanlar için yeni deneyimler yaşamanın en iyi yollarından biri farklı..
Sübvansiyon nedir?
Sübvansiyon nedir?
Sübvansiyon terimi, Fransızca kökenli bir kelime olan "subvention"dan gelir ve devletin, üretici..
Tarımsal Destek Vergi İadesi
Tarımsal Destek Vergi İadesi
Tarım, Türkiye'nin ekonomisinde önemli bir yer tutar ve bu sektörü desteklemek amacıyla..